ПЧЕЛИ СЛЕДЯТ ЗА ЧИСТОТАТА И БИОРАЗНООБРАЗИЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА ОКОЛО ИЗВОРА НА DEVIN

02.10.2020

„Девин“ ЕАД грабна две награди от конкурса „Най-зелените компании в България“. Отличията бяха присъдени за уникален за България проект, в който пчели следят за биоразнообразието и околната среда около защитената вододайна зона, от която се добива изворната вода с марка DEVIN. Проектът се осъществява в партньорство с европейската асоциация BeeОdiversity.

Поставихме кошери в зоната около извора в Родопите. Чрез анализ на пчелния прашец за 22 показателя, сред които наличие на пестициди, тежки метали, химически вещества и др., проследяваме чистотата и биоразнообразието на околната среда. DEVIN Изворна е първата българска марка вода, която полага допълнителни усилия да следи качеството на околната среда около своя извор и то с помощта на пчели, като така работи и за тяхното спасение от изчезване“, казва Петя Манастирска, мениджър „Устойчиво развитие и качество“ в „Девин“ ЕАД.

Всяко тримесечие поленът, добит около извора, се събира и се изпраща в специализираната лаборатория на BeeОdiversity в Белгия за анализ за наличието на пестициди и тежки метали. Правят се и допълнителни изследвания за растителното биоразнообразие и състоянието на околната среда в района. Последният индикатор покрива над 500 параметъра с цел откриване на потенциални замърсители или промени.

Годишният доклад от направените анализи показва пълно отсъствие на пестициди и тежки метали в полена, събран от околната среда за всички тримесечия на 2019 г. и за първите две на 2020 г.

Благодарение на резултатите, специалистите на Девин ЕАД вземат решение по какъв начин да запазят и поддържат разнообразието от растителни видове в околната среда около извора. Пчелите служат и като система за ранно известяване, както и като помощник за евентуални мерки, които да предотвратят замърсяване на района. Друга основна цел на проекта е повишаване на осведомеността на хората от града относно състоянието на околната среда.

Нещо любопитно, което анализите показват: специфично за извора в Родопите е присъствието на повече от 80% диви (некултивирани) растителни видове, включително масово присъствие на жълт кантарион, дъб и бял равнец. Благодарение на полена е установено, че в района на извора се среща и един от защитените растителни видове в цяла Европа, многогодишното тревисто растение обикновено кървавиче (Persicaria bistorta).

Конкурсът „Най-зелените компании в България“ за десета поредна година отличи компаниите, които имат зелени идеи, кампании, събития, инициативи или инвестиции в каузи за по-здравословна околна среда.

Повече информация за проекта на „Девин“ ЕАД има в публикувания наскоро доклад за устойчиво развитие.

###

За „Девин“ ЕАД

От създаването си през 1992 г. „Девин“ ЕАД е лидер на пазара на бутилирани води в България. Изворите на водата и мястото на бутилиране се намират в екологично чист район в региона на град Девин, в сърцето на Родопа планина, откъдето идват продуктите с марка DEVIN – изворна, минерална и газирана вода. Фирмата е ексклузивен дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България.

Компанията е с централен офис в София и разполага със собствена търговска и дистрибуторска мрежа с национално покритие. „Девин“ ЕАД е отговорен корпоративен гражданин, който инвестира в икономическото, социално и културно развитие на обществото чрез инициативи, насочени към регионалното развитие, опазването на околната среда и образованието.

От 2017 г. компанията е част от белгийската група Spadel – водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) и Франция.

За Spadel

Spadel е европейска семейна група, чиято мисия е да посреща нуждите на потребителите от натурална хидратация. Компанията предлага бутилирана натурална минерална вода, изворна вода и освежаващи напитки на базата на натурална минерална вода. Тя развива търговските марки Spa и Bru в страните от Бенелюкс, DEVIN в България и Wattwiller и Carola във Франция. Устойчивото развитие е съществена част от ДНК на Spadel Group и е определящо за стратегията й за корпоративна социална отговорност до 2025 г. В края на 2019 г. в Spadel Group са били заети 1336 души.