Сокове и нектари

5 септември 2022

Сокът от плодове е 100% чист сок, изцеден от месестата, ядивна част на здрави и узрели плодове. Към плодовите сокове не е разрешено да се добавят захари, подсладители, консерванти или оцветители.

Соковете обикновено се описват като:

  • От концентрат
  • Не от концентрат
  • Прясно изцеден

Сокове от концентрат
Сокът е извлечен от плода и съдържанието на вода е намалено (чрез изпаряване на естествено съдържимата вода) в страната на произход. Сокът се предлага на потребителя възстановен в първоначалното му състояние. Производителите на сокове често обогатяват своите продукти с допълнително добавяне на витамини, фибри и други ценни за организма нутриенти; използват разнообразни миксове от плодове.

Сокове, които не са от концентрат
След извличането на сока от плода се прилага слаба пастьоризация, замразяване, охлаждане или стерилно транспортиране до мястото на производство на крайния продукт.

Прясно изцеден сок
Сокът е извлечен от плода и трябва да се консумира веднага.

Срок на годност
Соковете имат различен срок на годност, в зависимост от използвания произведствен процес и методи на опаковане. Соковете с дълъг срок на годност обикновено се запазват от 6 до 12 месеца в запечатана опаковка, а поради приложената пастьоризация и метод на опаковане, не изискват хладилно съхранение. Краткотрайните сокове имат срок на годност до 30 дни и трябва да се държат охладени през цялото време (вкл. транспортиране и съхранение преди консумация).

Пресно изцедените сокове имат много кратък срок на годност и обичайно не са претърпели пастьоризация; те обикновено се опаковат и предлагат в рамките на 24 часа.

Добър ли е сокът от плодове за мен?
Да, плодовият сок съдържа ценни хранителни вещества, включително витамини и минерали, които допринасят за здравословен хранителен режим.

Смутитата сокове ли са?
Смутитата обикновено съдържат пасирани плодове, пюрета и плодов сок. Смутита, етикетирани като „сок от плодове“ не могат да съдържат други добавени съставки и са предмет на същите регламенти, както плодовите сокове. Смутитата, които не са изцяло с плодово съдържание, могат да съдържат допълнителни съставки вкл. йогурт или мляко. Внимание: всички съставки трябва да бъдат обозначени на етикета.

Нектарите са специфичен сегмент плодови напитки, които също като соковете са нормативно регулирани. Съдържанието на плодов сок и/или плодово пюре в нектара зависи от типа плод. Нектарите от цитрусови плодове трябва да съдържат поне 50% сок. Боровинката и другите от този вид трябва да съдържат около 25%, защото сокът им не е вкусен за директна консумация в големи количества.

Сок и нектар са наименования, които могат да се използват само за продукти, които отговарят на определените за тях специфични нормативни изисквания.

КАТЕГОРИИ