Спортни напитки

5 септември 2022

Напитките за спортисти са функционални напитки специално разработени да помагат на спортисти и други активни хора да се хидратират преди, по време и след тренировка.

Рехидратацията е основно изискване по време на тренировка, т.като функционалните способности на организма бързо се влошават дори и при по-ниски нива на дехидратация. Често в напитките се добавят минерали като натрий и калий, с цел да заменят изгубените при потене. Заместването на електролитите, загубени по време на тренировка, подпомага правилната рехидратация, което е важно за забавяне появата на умора.

Има три вида напитки за спортисти, всички от които съдържат различни нива на електролити и въглехидрати:

  • Хипотонични
  • Изотонични
  • Хипертонични

Хипотонични
Разработени да заместват бързо изгубените по време на тренировка течности. Хипотоничните напитки имат много ниско съдържание на въглехидрати, както и по-ниска концентрация на захари и соли от тази в човешкото тяло.

Изотонични
Изотоничните напитки съдържат концентрация на соли и захари подобна на тази в човешкото тяло. Повечето от тях са богати на прости въглехидрати – бърз и ефикасен източник на енергия. Те са разработено да заместват бързо изгубените по време на тренировка течности и електролити.

Хипертонични
Те са разработени да набавят дневният въглехидратен прием на тялото. Те съдържат високи нива на въглехидрати, за да осигурят максимално повишаване на енергията.

Най-добре е да се пият след тренировка, т.като е важно след тренировка нивата на гликоген да се компенсират бързо. Имат по-висока концентрация на захари и соли отколкото човешкото тяло.

КАТЕГОРИИ