Енергийни напитки

5 септември 2022

Енергийните напитки са функционални напитки, които повишават енергията в организма и бдителността. Функционалността се постига чрез използване на съставки като глюкоза, кофеин и таурин.

Традиционен източник на енергията са захарите – обичайно захароза и глюкоза, като допълнителни стимуланти са кофеинът, тауринът и други съставки, включително глюкоронолактон, инозитол и В-витамини.

В целия ЕС се спазва законовото изискване високото съдържание на кофеин в енергийни напитки и други източници, да бъде изрично обозначено, като на етикетите на опаковките на такива храни се посочва предупреждение за високо съдържание на кофеин и конкретното му количество в 100 ml или mg.

Колко кофеин се съдържа обикновено в една енергийна напитка?
Точното количество зависи от конкретната рецепта, но ако то е над 150 mg/l напитката е с високо съдържание на кофеин и конкретното количестто е обявено върху опаковката непосредствено след предупредителната фраза.

Средното кофеиново съдържание в типични с тази съставка храни е както следва:

ПродуктКофеин, mg
Чаша шварц кафе (200 ml)90
Еспресо (60 ml)80
Чаша черен чай (220 ml)50
Стандартна колова напитка (330 ml)до 40
Стандартна енергийна напитка (250 ml)80
Обикновен шоколад (50 g)25

(Източник EFSA 2015)

Безопасни ли са енергийните напитки?
Висококофеиновите безалкохолни напитки и техните съставки са сред най-старателно проучените от регулаторните органи по цял свят и са доказано признати за безопасни. В отговор на загрижеността към специфични категории потребители, напр. подрастващи, които могат да бъдат по-податливи на стимулиращи ефекти от редовно приемащите кофеин възрастни, се препоръчва избягването на честата им консумация. Като превантивна мярка, храните с високо съдържание на кофеин не се препоръчват за консумация от деца. Въпреки всичко, това не означава, че енергийните напитки са опасни и ние твърдо вярваме, че родителите трябва да решават кое е правилно за техните семейства.

Позволени ли са енергийните напитки в училищата?
От 2009 г. са регламентирани нормативно нормите за здравословно хранене на учениците, като в последствие са приети и Наредби за храните, които могат да се предлагат в детските градини и училищата. Сред тези, които не са разршени да бъдат част от организираното хранене, а в училищата - и като продукт за свободна продажба, са и безалкохолните напитки, съдържащи кофеин. Училището и родителите трябва да играят важна роля в обучението на техните деца относно това какви храни трябва да консумират. Висококофеиновите безалкохолни напитки са етикетирани като неподходящи за деца, именно в подкрепа на информирания избор.

КАТЕГОРИИ