Разтворими напитки

5 септември 2022

Терминът разтворими включва скуош, ободрителни напитки, прахообразни и други концентрати, които изискват разреждане според вкусовите предпочитания на потребителя.

Основната причина за популярността на разтворимите напитки е, че те предлагат ниска цена и са лесни и надеждни продукти.

В категорията се предлагат ниско калорични или без калории варианти, предоставяйки на възрастни и деца наслада и освежаване без прием на допълнителни калории. Индустрията усилено развива тези варианти и ги промотира пред потребителите в опит да подпомогне техния информиран избор, рационално хранене, контрол на телесното тегло и спазването на баланс между приетите и изразходените калории.

Разтворимите напитки се предлагат в концетрирана форма и е необходимо разреждането им с вода преди консумация. Исторически нормата на разреждане е била една част към четири части (1:4), но съвременните тенденции са към засилено предлагане на „двойно концентрирани“ варианти, които се разреждат обичайно в съотношение една част към девет части (1:9) или повече (напр. 1:13). Последните иновации в сектора по отношение на разтворимите открояват насока към още по-концентрирани продукти, които се разреждат една към осемдесет части (1:80).

Категорията се разраства включвайки премиум продукти отговарящи на тенденциите в потребителското търсене и ориентацията към повече натурални и „здравословни“ съставки. Многообразието като вкусови качества и функционалност (ползи за организма) се осигурява не само с тенденцията за повече плодово съдържание, но също и от смесването на характерни или по-екзотични съставки богати на комплекс от микронутриенти.

Какво означава „без добавени захари“?
Без добавени захари означава, че не са били добавяни захари при производството на продукта, т.е. не съдържа моно- и дизахариди или друга храна, използвана заради подслаждащите й качества. Всички захари в продукта са естествено присъстващи в плодовите съставки на напитката.

Защо в разтворими напитки се влагат консерванти?
Разтворими напитки, които се съхраняват в атмосферна среда (без специален температурен режим) след тяхното отваряне трябва да бъдат предпазени от развитие на микроорганизми и развала.

КАТЕГОРИИ