Безалкохолни напитки

5 септември 2022

Потребителите постоянно търсят нови вкусове и разнообразни безалкохолни напитки, което предпоставя иновациите в индустрията като основа за успех. Поради тази причина, секторът е един от най-бързо развиващите се и динамични в хранително-вкусовата промишленост.

Безалкохолната индустрия винаги е поставяла потребителя и неговите нужди на първо място. Производителите иновират и развиват продуктовите си категории, така че да удовлетворят потребностите на потребителите, техните разнообразни вкусови предпочитания и стремеж към повече функционалност при консумацията на храни.

Безалкохолната индустрия залага силно на иновациите. Публикуваното изследване на FOOD AND DRINK EUROPE за данните и тенденциите в развитието на Европейската хранително-вкусова индустрия 2014-2015 година, отрежда на безалкохолната индустрия лидерската позиция в топ 15 най-иновативни сектори в хранително-вкусова промишленост. Водещи двигатели в иновациите са удоволствието, здравето и удобството и именно това са областите, в които развива своя потенциал безалкохолната индустрия.

Новите вкусове, залагащи на повече плодови съставки и миксове, които до скоро не бяха познати на българския пазар и разширяването на тяхното разнообразие, с включване на различни растителни и билкови екстракти, дава на напитките не само наслада и нови възприятия, но и повече функционалност.

Индустрията адресира предизвикателствата на съвременния начин на живот и желанието на потребителите за повече здраве, тонизиране и енергичност посредством консумацията на напитки. Производителите залагат на формули, насочени към интензивно мускулно натоварване, към укрепване на организма и набавяне на повече ценни за организма вещества – витамини, минерали, фибри и други съставки с благоприятно общо и функционално въздействие. Ориентацията към натуралност продължава да е сред фокуса на потребителските предпочитания. В няколко основни направения могат да се обобщят насоките на иновациите в сектора: намаляване на калоричността, производството на натурални и органик напитки; иновативни вкусове; производство на лимитирани серии, коктейлни бази и миксове, „крос-категории“ напитки са част от тях. Иновациите в опаковки, с огромно разнообразие като разфасовки, видове и форми залагат на удобството при потребление, съхранение на качествата на продукта и безопасността. Екологичните аспекти се залагат във всяка опаковка още при решенията за нейния дизайн. Иновациите се простират и в каналите на дистрибуция, в съвременните маркетингови решения.

Основните категории на безалкохолните напитки са бутилираните води, газираните напитки, негазираните (или т.н. тихи) напитки, плодовите сокове и нектари, разтворимите напитки, енергийните напитки и напитките за спортисти.

Споделяйки обществената загриженост по отношение на съвременните здравни проблеми и предизвикателствата от промените в начина на живот, безалкохолната индустрия в страната иновира и развива продуктовите си категории като усилено промотира напитки без калории, с ниско и намалено енергийно съдържание*.

Три четвърти от продуктите на безалкохолната индустрия на българския пазар са ниско калорични или не съдържат калории.

ТЕРМИНИ В ИНДУСТРИЯТА – КАТЕГОРИИ ПО КАЛОРИЧНОСТ:

без калории – 0-4 kcal на 100 ml
ниско калорични - 4,1-20 kcal на 100 ml
средно калорични – 20,1-30 kcal на 100 ml
обичайни - >30,1 kcal на 100 ml

*Хранителни претенции – Приложение на Регламент (ЕС) 1924/2006

КАТЕГОРИИ