ИНИЦИАТИВАТА „КРИСТАЛНО ЧИСТИ“ ПОЛУЧИ НАГРАДА ЗА ОТГОВОРЕН БИЗНЕС

13.12.2017

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов връчи наградата за отговорен бизнес на Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) за инициативата “Кристално чисти”. По време на дискусията „Да! На българските храни“ в. „Стандарт“ отличи водещи български марки, успешни български мениджъри и търговски вериги, подкрепили българските производители на храни.

Инициативата „Кристално чисти“ бе създадена от 8 компании, членове на АПБНБ,

Целта на инициативата е да се въведат правила и контрол, които да ограничат сивия сектор в икономиката. Инициаторите се обявяват за ясни правила за правене на бизнес; ясни стандарти за качество; ясни социални ангажименти към служителите и ясна отговорност към цялото българско общество.

За миналата година инициаторите на „Кристално чисти“ са внесли в държавния бюджет над 86 млн. лв. данъци, такси и осигуровки. За екологична отговорност са платили над 2,5 млн. лв. Инвестициите им в дарения за социални каузи надхвърлят 750 000 лв. За развитие на служителите си тези компании са инвестирали над 1,2 млн. лв. Направените инвестиции в икономиката на България от само за последните 5 години надхвърлят 130 млн. лв.

Инициативата „Кристално чисти“ инвестира в разработване на образователна програма по лидерство и устойчиво развитие от преподаватели от Американския университет в България и от Университета в Харвард. Идеята е тази програма да формира бъдещите лидери на промяната в българската икономика. Инициаторите се ангажират да предоставят възможност за тяхното професионално развитие и да подкрепят служителите си, които биха искали да се развиват в тази област. А това е дългосрочна инвестиция за цялото общество.