Безалкохолните напитки от А до Я

Този речник е предназначен да Ви позволи да научите повече за безалкохолните напитки и техните съставки. Непрекъснато развиваме и актуализираме информацията, отразявайки последните новости.

В категорията тихи напитки се включват плодови напитки със съдържание от 1 до 99% сок от плодове или плодово пюре, негазирана ароматизирана вода, студен чай и негазирани напитки без плодово съдържание.

Потребителската ориентация към повече натуралност доведе до засилване на интереса към плодовите напитки в категорията в последните години.

Динамично се развиват и други нови продукти в категорията като „супер плодови“ напитки, обогатени води, всички с цел да отговорят на потребителското желание за богата на ценни хранителни вещества свежест, с добавени функционални ползи.

Терминът разтворими включва скуош, ободрителни напитки, прахообразни и други концентрати, които изискват разреждане според вкусовите предпочитания на потребителя.

Основната причина за популярността на разтворимите напитки е, че те предлагат ниска цена и са лесни и надеждни продукти.

В категорията се предлагат ниско калорични или без калории варианти, предоставяйки на възрастни и деца наслада и освежаване без прием на допълнителни калории. Индустрията усилено развива тези варианти и ги промотира пред потребителите в опит да подпомогне техния информиран избор, рационално хранене, контрол на телесното тегло и спазването на баланс между приетите и изразходените калории.

Разтворимите напитки се предлагат в концетрирана форма и е необходимо разреждането им с вода преди консумация. Исторически нормата на разреждане е била една част към четири части (1:4), но съвременните тенденции са към засилено предлагане на „двойно концентрирани“ варианти, които се разреждат обичайно в съотношение една част към девет части (1:9) или повече (напр. 1:13). Последните иновации в сектора по отношение на разтворимите открояват насока към още по-концентрирани продукти, които се разреждат една към осемдесет части (1:80).

Категорията се разраства включвайки премиум продукти отговарящи на тенденциите в потребителското търсене и ориентацията към повече натурални и „здравословни“ съставки. Многообразието като вкусови качества и функционалност (ползи за организма) се осигурява не само с тенденцията за повече плодово съдържание, но също и от смесването на характерни или по-екзотични съставки богати на комплекс от микронутриенти.

Какво означава „без добавени захари“?
Без добавени захари означава, че не са били добавяни захари при производството на продукта, т.е. не съдържа моно- и дизахариди или друга храна, използвана заради подслаждащите й качества. Всички захари в продукта са естествено присъстващи в плодовите съставки на напитката.

Защо в разтворими напитки се влагат консерванти?
Разтворими напитки, които се съхраняват в атмосферна среда (без специален температурен режим) след тяхното отваряне трябва да бъдат предпазени от развитие на микроорганизми и развала.

Напитките за спортисти са функционални напитки специално разработени да помагат на спортисти и други активни хора да се хидратират преди, по време и след тренировка.

Рехидратацията е основно изискване по време на тренировка, т.като функционалните способности на организма бързо се влошават дори и при по-ниски нива на дехидратация. Често в напитките се добавят минерали като натрий и калий, с цел да заменят изгубените при потене. Заместването на електролитите, загубени по време на тренировка, подпомага правилната рехидратация, което е важно за забавяне появата на умора.

Има три вида напитки за спортисти, всички от които съдържат различни нива на електролити и въглехидрати:

Хипотонични
Разработени да заместват бързо изгубените по време на тренировка течности. Хипотоничните напитки имат много ниско съдържание на въглехидрати, както и по-ниска концентрация на захари и соли от тази в човешкото тяло.

Изотонични
Изотоничните напитки съдържат концентрация на соли и захари подобна на тази в човешкото тяло. Повечето от тях са богати на прости въглехидрати – бърз и ефикасен източник на енергия. Те са разработено да заместват бързо изгубените по време на тренировка течности и електролити.

Хипертонични
Те са разработени да набавят дневният въглехидратен прием на тялото. Те съдържат високи нива на въглехидрати, за да осигурят максимално повишаване на енергията.

Най-добре е да се пият след тренировка, т.като е важно след тренировка нивата на гликоген да се компенсират бързо. Имат по-висока концентрация на захари и соли отколкото човешкото тяло.

Енергийните напитки са функционални напитки, които повишават енергията в организма и бдителността. Функционалността се постига чрез използване на съставки като глюкоза, кофеин и таурин.

Традиционен източник на енергията са захарите – обичайно захароза и глюкоза, като допълнителни стимуланти са кофеинът, тауринът и други съставки, включително глюкоронолактон, инозитол и В-витамини.

В целия ЕС се спазва законовото изискване високото съдържание на кофеин в енергийни напитки и други източници, да бъде изрично обозначено, като на етикетите на опаковките на такива храни се посочва предупреждение за високо съдържание на кофеин и конкретното му количество в 100 ml или mg.

Колко кофеин се съдържа обикновено в една енергийна напитка?
Точното количество зависи от конкретната рецепта, но ако то е над 150 mg/l напитката е с високо съдържание на кофеин и конкретното количестто е обявено върху опаковката непосредствено след предупредителната фраза.

Средното кофеиново съдържание в типични с тази съставка храни е както следва:

ПродуктКофеин, mg
Чаша шварц кафе (200 ml)90
Еспресо (60 ml)80
Чаша черен чай (220 ml)50
Стандартна колова напитка (330 ml)до 40
Стандартна енергийна напитка (250 ml)80
Обикновен шоколад (50 g)25

(Източник EFSA 2015)

Безопасни ли са енергийните напитки?
Висококофеиновите безалкохолни напитки и техните съставки са сред най-старателно проучените от регулаторните органи по цял свят и са доказано признати за безопасни. В отговор на загрижеността към специфични категории потребители, напр. подрастващи, които могат да бъдат по-податливи на стимулиращи ефекти от редовно приемащите кофеин възрастни, се препоръчва избягването на честата им консумация. Като превантивна мярка, храните с високо съдържание на кофеин не се препоръчват за консумация от деца. Въпреки всичко, това не означава, че енергийните напитки са опасни и ние твърдо вярваме, че родителите трябва да решават кое е правилно за техните семейства.

Позволени ли са енергийните напитки в училищата?
От 2009 г. са регламентирани нормативно нормите за здравословно хранене на учениците, като в последствие са приети и Наредби за храните, които могат да се предлагат в детските градини и училищата. Сред тези, които не са разршени да бъдат част от организираното хранене, а в училищата - и като продукт за свободна продажба, са и безалкохолните напитки, съдържащи кофеин. Училището и родителите трябва да играят важна роля в обучението на техните деца относно това какви храни трябва да консумират. Висококофеиновите безалкохолни напитки са етикетирани като неподходящи за деца, именно в подкрепа на информирания избор.

Сокът от плодове е 100% чист сок, изцеден от месестата, ядивна част на здрави и узрели плодове. Към плодовите сокове не е разрешено да се добавят захари, подсладители, консерванти или оцветители.

Соковете обикновено се описват като:

Сокове от концентрат
Сокът е извлечен от плода и съдържанието на вода е намалено (чрез изпаряване на естествено съдържимата вода) в страната на произход. Сокът се предлага на потребителя възстановен в първоначалното му състояние. Производителите на сокове често обогатяват своите продукти с допълнително добавяне на витамини, фибри и други ценни за организма нутриенти; използват разнообразни миксове от плодове.

Сокове, които не са от концентрат
След извличането на сока от плода се прилага слаба пастьоризация, замразяване, охлаждане или стерилно транспортиране до мястото на производство на крайния продукт.

Прясно изцеден сок
Сокът е извлечен от плода и трябва да се консумира веднага.

Срок на годност
Соковете имат различен срок на годност, в зависимост от използвания произведствен процес и методи на опаковане. Соковете с дълъг срок на годност обикновено се запазват от 6 до 12 месеца в запечатана опаковка, а поради приложената пастьоризация и метод на опаковане, не изискват хладилно съхранение. Краткотрайните сокове имат срок на годност до 30 дни и трябва да се държат охладени през цялото време (вкл. транспортиране и съхранение преди консумация).

Пресно изцедените сокове имат много кратък срок на годност и обичайно не са претърпели пастьоризация; те обикновено се опаковат и предлагат в рамките на 24 часа.

Добър ли е сокът от плодове за мен?
Да, плодовият сок съдържа ценни хранителни вещества, включително витамини и минерали, които допринасят за здравословен хранителен режим.

Смутитата сокове ли са?
Смутитата обикновено съдържат пасирани плодове, пюрета и плодов сок. Смутита, етикетирани като „сок от плодове“ не могат да съдържат други добавени съставки и са предмет на същите регламенти, както плодовите сокове. Смутитата, които не са изцяло с плодово съдържание, могат да съдържат допълнителни съставки вкл. йогурт или мляко. Внимание: всички съставки трябва да бъдат обозначени на етикета.

Нектарите са специфичен сегмент плодови напитки, които също като соковете са нормативно регулирани. Съдържанието на плодов сок и/или плодово пюре в нектара зависи от типа плод. Нектарите от цитрусови плодове трябва да съдържат поне 50% сок. Боровинката и другите от този вид трябва да съдържат около 25%, защото сокът им не е вкусен за директна консумация в големи количества.

Сок и нектар са наименования, които могат да се използват само за продукти, които отговарят на определените за тях специфични нормативни изисквания.

Газираните напитки са вторите по популярност продукти на безалкохолната индустрия в страната, след бутилираните води.

Категорията обхваща напитки от типа „колови“, „лимонада“, „портокал“, „тоник и битер“, „лимон и лайм“, „ароматизирани води“ и много други плодови и неплодови аромати.

През 1990 година всички газирани напитки в страната са се произвеждали със захар. Делът на газираните, съдържащи добавени захари е 14,4% (2015), като през 2005 техният дял е бил 45%.

Повече от три четвърти от газираните напитки в страната са ниско калорични или без калории.

Общото за всички газирани напитки е съдържанието на въглероден диоксид, на чието присъствие се дължи тяхната пенливост, игривост и свежест.

Съществуеането на газираните напитки датира от края на осемнадесети век, когато д-р Джоузеф Пристли открива метод за изкуствено насищане на водата с въглероден диоксид.

Газираните напитки са много популярни в цял свят. В много напитки, карбонизацията се използва, за да придаде "нотка" към аромата.

Не са известни негативни ефекти върху здравето от газираните напитки.

Балансираният хранителен режим включва всички храни. Важно е да се консумира умерено.

Потребителите постоянно търсят нови вкусове и разнообразни безалкохолни напитки, което предпоставя иновациите в индустрията като основа за успех. Поради тази причина, секторът е един от най-бързо развиващите се и динамични в хранително-вкусовата промишленост.

Безалкохолната индустрия винаги е поставяла потребителя и неговите нужди на първо място. Производителите иновират и развиват продуктовите си категории, така че да удовлетворят потребностите на потребителите, техните разнообразни вкусови предпочитания и стремеж към повече функционалност при консумацията на храни.

Безалкохолната индустрия залага силно на иновациите. Публикуваното изследване на FOOD AND DRINK EUROPE за данните и тенденциите в развитието на Европейската хранително-вкусова индустрия 2014-2015 година, отрежда на безалкохолната индустрия лидерската позиция в топ 15 най-иновативни сектори в хранително-вкусова промишленост. Водещи двигатели в иновациите са удоволствието, здравето и удобството и именно това са областите, в които развива своя потенциал безалкохолната индустрия.

Новите вкусове, залагащи на повече плодови съставки и миксове, които до скоро не бяха познати на българския пазар и разширяването на тяхното разнообразие, с включване на различни растителни и билкови екстракти, дава на напитките не само наслада и нови възприятия, но и повече функционалност.

Индустрията адресира предизвикателствата на съвременния начин на живот и желанието на потребителите за повече здраве, тонизиране и енергичност посредством консумацията на напитки. Производителите залагат на формули, насочени към интензивно мускулно натоварване, към укрепване на организма и набавяне на повече ценни за организма вещества – витамини, минерали, фибри и други съставки с благоприятно общо и функционално въздействие. Ориентацията към натуралност продължава да е сред фокуса на потребителските предпочитания. В няколко основни направения могат да се обобщят насоките на иновациите в сектора: намаляване на калоричността, производството на натурални и органик напитки; иновативни вкусове; производство на лимитирани серии, коктейлни бази и миксове, „крос-категории“ напитки са част от тях. Иновациите в опаковки, с огромно разнообразие като разфасовки, видове и форми залагат на удобството при потребление, съхранение на качествата на продукта и безопасността. Екологичните аспекти се залагат във всяка опаковка още при решенията за нейния дизайн. Иновациите се простират и в каналите на дистрибуция, в съвременните маркетингови решения.

Основните категории на безалкохолните напитки са бутилираните води, газираните напитки, негазираните (или т.н. тихи) напитки, плодовите сокове и нектари, разтворимите напитки, енергийните напитки и напитките за спортисти.

Споделяйки обществената загриженост по отношение на съвременните здравни проблеми и предизвикателствата от промените в начина на живот, безалкохолната индустрия в страната иновира и развива продуктовите си категории като усилено промотира напитки без калории, с ниско и намалено енергийно съдържание*.

Три четвърти от продуктите на безалкохолната индустрия на българския пазар са ниско калорични или не съдържат калории.

ТЕРМИНИ В ИНДУСТРИЯТА – КАТЕГОРИИ ПО КАЛОРИЧНОСТ:

без калории – 0-4 kcal на 100 ml
ниско калорични - 4,1-20 kcal на 100 ml
средно калорични – 20,1-30 kcal на 100 ml
обичайни - >30,1 kcal на 100 ml

*Хранителни претенции – Приложение на Регламент (ЕС) 1924/2006

БУТИЛИРАНАТА ВОДА Е ЗДРАВОСЛОВЕН И УДОБЕН ИЗБОР ЗА ВСЕКИ.

Газирана или не, с висока или ниска минерализация, тя предлага на потребителите голямо разнообразие от вкус и състав, за да задоволи всяко предпочитание и/или изискване.

Бутилираната вода е удобна и здравословна алтернатива на водата от централната водопроводна мрежа. Тя е предпочитана от потребителите по много причини, сред които: вкусът, качеството и удобството.

Безалкохолната индустрия развива категорията бутилирана вода като нова стопанска дейност в икономиката на страната. За по-малко от 10 години (2000-2006) бутилираната вода се наложи като категория с най-голям пазарен дял в консумацията на безалкохолни напитки. Лидерската позиция на категорията бутилирани води е устойчив тренд (2006-2016) – над 40% е делът на бутилирани води от консумацията на безалкохолни напитки от всички категории. Бутилираната вода е и най-бързо растящият сегмент в сектор храни в България.

Законодателно, в рамките на ЕС, са определени три основни категории бутилирани води:

Бутилираната вода може също така да бъде газирана или негазирана.

Бутилираните натурални води се отличават с уникален състав и оригинална чистота. В Европейския съюз са определени специфични правила за натуралните минерални и изворните води, които ясно ги отличават.

Таблицата по-долу дава ясна представа за разликите между видовете вода.

Разнообразие на бутилираната вода

Всички бутилирани води са уникални и предоставят на потребителя неповторим избор с гарантирано качество.

Знаете ли, че има огромно разнообразие на бутилирани води и макар да изглеждат еднакви, в действителност не са.

Всяка марка натурална минерална и изворна вода има свой уникален набор от характеристични свойства и специфичен минерален състав, който произхожда от геоложките условия в областта, където тя се добива. Именно те определят естествения и специфичен вкус на водата.

Производителите на трапезни води също залагат на уникалност на своя бранд, прилагайки най-модерните технологии на обработка и/или обогатяване на водата.