Милена Завалова: Новите прикрепени капачки на Coca-Cola следват европейското законодателство с грижа за природата

Интервю на „24 часа“ с директора на производствения център на Кока-Кола ХБК България в Костинброд

Г-жо Завалова, съвсем наскоро Системата на Кока-Кола у нас обяви една много важна иновация, а именно въвеждането на прикрепени към бутилките капачки за всички свои напитки в пластмасови бутилки. Можете ли да ни споделите повече за тази стъпка?

Да, точно така, в началото на месец февруари приключи процесът на преобразуване на производственото оборудване в завода ни в Костинброд за производство на PET опаковки с прикрепена капачка. Какво обаче наложи тази промяна? От юли 2024 г. Европейската директива за пластмасата за еднократна употреба ще изисква от всички производители на напитки в ЕС използването на прикрепени капачки като едно от решенията за увеличаване на събирането и рециклирането на пластмаса. Но защо да чакаме 2024-та, когато можем да донесем промяната още сега. Ние правим първата стъпка и даваме добрия пример днес. Всъщност, ако трябва да съм напълно точна, компанията ни започна тази голяма и поетапна промяна още миналата година, когато нашата минерална вода „Банкя“ премина към прикрепени капачки. От месец февруари иновацията е в сила и за цялото ни безалкохолно портфолио.

Истината е, че въвеждането на прикрепените към бутилките капачки е сред важните стъпки по пътя на устойчивото ни развитие. Може би за партньорите и потребителите ни прикрепянето на капачката изглежда лесно, но разработването на подходящо решение, което да отговаря на изискваните технически стандарти и стандартите за безопасност, е доста сложен процес. Нашите екипи за научноизследователска и развойна дейност на глобално ниво, нашите доставчици и партньори, както и дизайнери, работят усилено вече няколко години, за да предложат иновативни решения, отговарящи на критериите.  Освен това, дизайнът на капачките е плод на множество потребителски проучвания и тестове. Те бяха тествани и в лабораторията за изследване и развитие на опаковките на Кока-Кола в Брюксел, за да гарантираме, че бутилките, използващи нашите капачки с иновативен дизайн, са практични, хигиенични, безопасни и лесни за използване.

Важно е да уточня и че новите решения за капачки, които разработваме заедно с нашите доставчици, не са патентовани и могат да бъдат използвани не само от нас, но и от други компании. Да, по традиция, ние правим първата крачка, но европейското законодателство ще обхване всички производители в рамките на ЕС и вярваме, че по този начин можем да сме полезни и на тези след нас.

Цялото интервю с Милена Завалова можете да прочетете тук.