КОКА-КОЛА ИНВЕСТИРА В НОВА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ НА ПЛАСТМАСОВИ ОПАКОВКИ

Компанията Кока-Кола обяви споразумение с високотехнологичната холандска компания Ioniqa Technologies, с което значително увеличава размера на инвестицията си в нея. Целта на сътрудничеството е да се ускори разработването и внедряването на висок клас рециклиран полиетиленов материал в производството на бутилките на Кока-Кола. Това става възможно благодарение на разработваната от Ioniqa собствена патентована технология, която позволява преобразуване на трудно рециклируемите полиетиленови отпадъци в пречистен полимер, който по-късно се използва за висококачествени опаковки в хранителната индустрия. Технологията е представена пред ключови партньори, като в момента в Холандия се изгражда завод с иновативната технология, който ще заработи през 2019 година.

Инвестицията е една от стъпките в дългосрочната стратегия на компанията „Свят без отпадъци“, която включва производство на опаковки, произведени от минимум 50% рециклиран материал до 2030 година. Новата технология подкрепя кръговата икономика сериозно застъпена в програмите на Европейската комисия в последните години. Тя обединява икономическия растеж и опазването на околната среда, като насърчава участието на потребителите и големите компании. Компанията Кока-Кола е една от първите компании, които направиха сериозни инвестиции в тази посока, като започна да рециклира трудните за преработване цветни пластмасови бутилки до висококачествени опаковки, подходящи за храна (т.нар. food-grade packaging). Терминът "food-grade" се използва за описание на материали и оборудване, които са с достатъчно високо качество, за да бъдат използвани за производство или съхранение на храни. Това е и термин с практическо значение за безопасността в много отрасли.

Нашата инвестиция в тази новаторска технология за рециклиране е възможност за значителен напредък по пътя ни към кръгова икономика “, заяви Робърт Лонг, отговарящ за иновациите в Компанията Кока-Кола и допълни: Планираме да продължим с инвестициите в развитието на правилните партньорства и инициативи, като тази с Ioniqa, за да развиваме глобалната си визия за “Свят без отпадъци“.

Изпълнителният директор на Ioniqa - Тонъс Хюууаут, също подчерта предимствата на иновацията: „Технологията на Ioniqa позволява значително възстановяване и повторно използване на пластмасовия материал, който иначе не би бил рециклиран. Тук той се превръща в опаковка от най-висок клас, подходяща за съхранение на храни. Пускането в експлоатация на нашия завод през следващата година ще бъде стъпка напред в превръщането на нерециклируемите пластмасови опаковки в широко разпространен преработен материал, който подкрепя дългосрочната визия за устойчивост на компанията Кока-Кола“.

Ето как компанията Кока-Кола помага за „Свят без отпадъци“: https://bit.ly/2Bx64J5 

Подробности можете да научите в Доклада за устойчивост, публикуван на официалния сайт на компанията за България тук.

Инфографиката можете да разгледате тук

За компанията Кока-Кола

Компанията Кока-Кола (NYSE: KO) е най-голямата компания за напитки в света, предлагаща повече от 500 бранда в над 200 държави. В допълнение на едноименните Coca-Cola марки, заедно с Fanta, Sprite и Schweppes, портфолиото й включва и някои от най-ценените марки в света, като напитки от соя, студени чайове, вода, сокове и нектари, кафе, спортни напитки, смутита, кокосова вода и много други. Компанията непрестанно развива и трансформира своето портфолио, от намаляването на захарта в газираните си напитки, до въвеждането на нови и иновативни предложения в различни категории.

Също така, компанията дългосрочно работи за редуцирането на отпечатъка си върху околната среда, възстановявайки водните ресурси и насърчавайки рециклирането. Заедно със своите партньори бутилировачи, Кока-Кола осигурява работа на над 700 000 човека по цял свят, предоставяйки възможности за ползотворна кариера на своите служители и създавайки нови възможности за икономиката навсякъде, където работи. Научете повече за компанията в България на www.coca-cola.bg или посетете глобалното онлайн списание на www.coca-colacompany.com 

За повече информация:

Виктория Цачева

PR Expert

v.tsacheva@chapter4.bg 

Mobile: +359 887 416 628

Office: +359879 207 228