КОКА-КОЛА ХБК E ГЛОБАЛЕН ЛИДЕР В ПРОИЗВОДСТВОТО НА НАПИТКИ СПОРЕД ИНДЕКСА ЗА УСТОЙЧИВОСТ НА ДАУ ДЖОУНС (DJSI) ЗА ЧЕТВЪРТА ПОРЕДНА ГОДИНА

Това уникално постижение в сектора на напитките показва водещите практики на

Кока-Кола ХБК за устойчиво развитие и прозрачност при отчитане

За четвърта поредна година Кока-Кола ХБК, водещата бутилираща компания търговските марки на The Coca-Cola Company, бе обявена за лидер в сектор „Напитки“,  според оценката на Индексите за устойчивост на Дау Джоунс. След стабилно представяне по отношение на устойчивостта през 2016 г., по-конкретно в сферите на трудовата практика, стратегията за нововъзникващи пазари, здравеопазване и хранене, и околна среда, компанията постигна общ резултат от 90 точки, което е с 38 пункта по-високо от средното за индустрията.

През годината Кока-Кола ХБК продължи да фокусира усилията си върху намаляване на въздействието върху околната среда и стимулиране на положителни промени в отношенията с партньорите си чрез развитие на устойчива верига от доставчици и цялостно подпомагане на общностите.

Въз основа на подобренията, направени през предходните години, количеството вода, нужно за производството на литър напитка Coca-Cola през 2016 г., е с 3% по-малко. Същото се отнася и за съотношението на използвана енергия, която се понижи с 5%, което от своя страна означава, че компанията се нуждае от по-малко енергия за производството на литър напитка. През 2016 г. посредством рециклиране са възстановени около 37% от всички опаковки, пуснати на пазара.

Кока-Кола ХБК обслужва приблизително 600 милиона потребители в 28 установени, развиващи се и нововъзникващи пазари на три континента. През 2016 г. компанията инвестира 7,3 милиона евро - 1,6% от печалбата си преди данъци - в многобройни инициативи за подобряване на благосъстоянието на общностите, като се фокусира върху опазването на околната среда и водите и развитието на младите хора в партньорство с повече от 294 НПО.

Ключови акценти на устойчивостта за 2016г.:

  • 31 083 наети служители
  • 35 000 доставчици по веригата
  • € 3,1 милиарда разходи за доставчици
  • € 281 милиона платени данъци
  • 6% годишно понижение на въглеродни емисии
  • 33% годишно понижение на отпадъците за литър произведена напитка
  • 88% резултат на устойчива ангажираност на служителите

Повече информация можете да откриете на http://coca-colahellenic.com/en/sustainability/.

За Coca-Cola HBC Group

Coca‑Cola HBC е водещата бутилираща компания на търговските марки на The Coca-Cola Company с обем на продажбите над 2 милиарда каси. Тя има широк географски отпечатък с производство в 28 страни, обслужващи население от приблизително 600 милиона души. Coca‑Cola HBC предлага разнообразна гама от безалкохолни напитки в категориите газирани напитки, сок, вода, спортни, енергийни напитки, чай и кафе. Coca‑Cola HBC се ангажира да насърчава устойчивото развитие, за да създаде стойност за бизнеса си и за обществото. Това включва предоставяне на продукти, които отговарят на нуждите на потребителите, насърчаване на открита и приобщаваща работна среда, извършване на дейността по начини, които защитават и опазват околната среда и допринасят за социално-икономическото развитие на местните общности. Coca‑Cola HBC е лидер сред производителите на напитки в световните и европейските индекси на Дау Джоунс за устойчивост и е включен в индекса FTSE4Good. Акциите на Coca-Cola HBC се търгуват на Лондонската фондова борса (LSE: CCH), както и на Атинската борса (ATHEX: EEE). За повече информация можете да посетите: http://www.coca-colahellenic.com/.

За Индексите за устойчивост на Дау Джоунс (DJSI)

DJSI са представени през 1999 г. като първите глобални критерии за устойчивост. Те се предлагат заедно с индексите RobecoSAM и S&P Dow Jones. Групата проследява представянето на водещи световни компании от гледна точка на икономически, екологични и социални критерии. Индексите служат като критерии за инвеститорите, които интегрират съображения за устойчивост в своите портфейли и осигуряват ефективна платформа за ангажиране на компании, желаещи да приемат добри практики в сферата на устойчивото развитие. След оценка на набор от общи и специфични за индустрията въпроси, само първите 10% се приемат за включване. За повече информация можете да посетите: http://www.sustainability-indices.com/.