DEVIN Е НА 10-ТО МЯСТО СРЕД НАЙ-СИЛНИТЕ МАРКИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР СПОРЕД ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

DEVIN е на 10-то място в класацията ТОП 20 на най-силните марки на националния пазар и лидер в категория „Напитки – безалкохолни/минерални води“. Това показва резултатът от независимото проучване на потребителския сегмент на българския пазар по инициатива на глобалната организация Superbrands. Проучването се провежда за седми пореден път у нас, по повод новото издание на програмата Superbrands Bulgaria 2019/2020.

DEVIN е отличена за силното представяне на своите марки, които от години са предпочитан избор за милиони български потребители. Компанията е лидер в сектор бутилирани води в България с близо 38% пазарен дял (AC Nielsen, YTD Септември 2018), като предлага натурална минерална, изворна и газирана вода под марката DEVIN, а също така е дистрибуционен партньор на Red Bull и Granini за България.

Номинираните марки в проучването са оценявани по сектори в 27 категории, сред които автомобили, интернет, ресторанти и кафенета, напитки-безалкохолни, напитки - вина, напитки – кафе, свободно време и забавления, телекомуникации и др.

Методиката на подбор и оценяване на брандовете е универсална за всички страни, реализиращи програмата. Селективният процес се осъществява на два етапа: чрез конфиденциално гласуване на независимо експертно жури и чрез национално гласуване на потребителите в интернет. Партньор на Superbrands в провеждането на националното онлайн гласуване на потребителите е Институтът за пазарни проучвания GfK Bulgaria.

В гласуването на потребителите в българското издание на Superbrands за 2019 г. са участвали общо 2095 мъже и жени, градски жители, ползващи интернет. С най-голям дял сред участниците по възраст са 36-45 г. (34%), следвани от 26-35 г. (31%) и над 45 г. (24%).

Данните показват, че грижата за потребителя и страната на произход на марката са основните два критерия, които участниците взимат под внимание, когато избират каква марка да купят.

55% от участниците в онлайн гласуването биха платили до 25% допълнително за любимата си марка, като 31% от тях са склонни да платят до 10% допълнително. 6% биха платили дори двойно за любимата си марка, докато една четвърт (23%) от участниците не биха платили допълнително.

Дори когато се търси най-добрата цена е важно марката да се харесва от пазаруващия (според 79% от попълнилите онлайн оценката). На трето място при характеристиките, определящи покупката на маркови продукти се нарежда сигурността, която марката дава, особено когато потребителят не познава добре стоката или услугата.

 За глобалната организация Superbrands:

Superbrands е независима институция, фокусирана върху брандинга. Тя отличава и промотира изключителните търговски марки, които се открояват и доминират над всички останали в рамките на националния пазар. Организацията провежда конкурса за отличията Superbrands и осъществява едноименната промоционална програма, която е представена в над 80 страни по целия свят. България е член на организацията от 2005 г.