Стефан Гълъбов: Продължаваме инвестициите в модернизацията на заводите ни в Костинброд и Банкя и през 2023

Финансовият директор на Кока-Кола ХБК България в интервю за специалното издание на сп. “Progressive” – „Топ 300 FMCG компании в България“


Кока-Кола ХБК България оглави за поредна година класацията на сп. “Progressive” - „Топ 100 Производители на бързооборотни стоки в България“ според критерия нетни приходи от продажби на продукция за 2021 г. По този повод финансовият директор на компанията – Стефан Гълъбов, даде отговор на въпросите, поставени от екипа на списанието.


Каква беше 2022 г. за вас?
Изпратихме една предизвикателна, но и интересна година. Преживяваме невиждани нива на инфлацията - сблъскваме се със сложната задача да управляваме експоненциален ръст на цените на енергийните ресурси и суровините, необходими за производствените процеси. Това изиска от бизнеса да търси нови начини да продължи да бъде релевантен на пазара и да инвестира в иновативни технологии и процеси, гарантиращи енергийна ефективност, намалена консумация на ресурси и спомагащи за постигането на дългосрочните ни бизнес цели.
Гордеем се, че през 2022 г. представихме първи у нас прикрепените капачки към бутилките на минерална вода Банкя, които допринасят за по-лесното и ефективно събиране и рециклиране на опаковките. С всяко действие се стремим да сме добър пример и за нашите партньори и клиенти, които се надяваме да поемат по нашите стъпки като част от техния бизнес.

Какво да очакваме през предстоящата година от вашата компания?
Кока-Кола не спира да се развива, а през 2023-та ще продължим да инвестираме в модернизацията на заводите и складовете ни в Костинброд и Банкя, като смятаме да вложим над 17 милиона лева, с основен фокус върху подобряването на енергийната ни ефективност, намаляването на въглеродния отпечатък и оптимизирането на ресурсите. Ще продължим да въвеждаме иновации от гледна точка на процеси, продуктово портфолио и опаковки, които да ни помогнат на нас и партньорите ни да продължим да растем успешно заедно.

Цялото интервю със Стефан Гълъбов може да намерите в специалното издание на сп. “Progressive” – „Топ 300 FMCG компании в България“.