Крум Стоименов поема поста от Стефан Гълъбов, който продължава кариерното си развитие като финансов директор за Кока-Кола ХБК в Сърбия и Черна гора

Крум Стоименов е новият финансов директор на Кока-Кола ХБК България. Той наследява поста от Стефан Гълъбов, който ще продължи своята успешна кариера в Кока-Кола ХБК като финансов директор за Сърбия и Черна гора. На новата си позиция Крум Стоименов ще съвместява отговорностите на изпълнителен директор и член на Борда на директорите на Кока-Кола ХБК България. Той ще ръководи екип от 35 професионалисти, отговарящи за финансовите ресурси, рентабилността и стратегическото развитие на бизнеса на компанията в страната.

„Щастлив съм от гласуваното ми доверие и възможността да поема ролята на финансов директор в Кока-Кола ХБК България. Да ръководя доказания ни екип от изключителни експерти е преди всичко отговорност, и вярвам, че с колегите в отдел „Финанси“ ще продължим да надграждаме високите си резултати заедно“, сподели Крум Стоименов и допълни: „Фокусирани сме върху стратегическото развитие на бизнеса, оптимизирането на финансовите ресурси и постигането на възможно най-високата рентабилност, за да продължим да допринасяме за устойчивия растеж на компанията и партньорите ни.“

Крум Стоименов е заемал редица отговорни и ръководни позиции в областта на финансите и стратегическото управление. Той се присъединява към екипа на Кока-Кола ХБК България преди 10 години - през 2013 г., като финансов анализатор. В годините преминава през различни роли с растяща отговорност и фокус върху управлението на рентабилността на клиентите, категориите, както и планирането и анализа на приходите. В продължение на две години, той е финансов мениджър в Кока-Кола ХБК Италия, с отговорности върху стратегическото развитие на негазирани напитки и вода.

След завръщането си в България през 2018 г., Крум Стоименов е назначен за мениджър „Бизнес представяне“, а година по-късно поема позицията старши финансов мениджър, където е бизнес партньор за Търговската и Маркетинг функции в компанията. На тази роля, той успешно ръководи екип, който допринася за преизпълнението на финансовите цели и подпомага бизнеса в редица ключови инициативи. През 2022 г. Стоименов става част от Маркетинг отдела на Кока-Кола ХБК България, като ръководи управлението на приходите. В тази си роля той засилва сътрудничеството между Търговската функция и финансовите екипи и допринася за значителното повишаване на удовлетвореността на клиентите. В същото време, заедно с екипа си той подпомага и постигането на най-доброто представяне на компанията за последните 15 години.

Преди да се присъедини към Кока-Кола ХБК България, Крум Стоименов е част от екипа на Овергаз. Той притежава магистърска степен по „Финанси“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и квалификация от Chartered Institute of Management Accountants (CIMA).

Служители на Кока-Кола ХБК България проведоха акция по залесяване, като засадиха 40 дървета ясен в район „Тракия“ в град Пловдив. Дърветата са дарение от компанията, а засаждането им е в подкрепа на инициативата на община Пловдив за озеленяване на квартала и града.

Акцията по залесяване е част от дългогодишната екологична и образователна програма на Системата на Кока-Кола в България „Моят зелен град“, която се провежда за 16-та поредна година. Тя се осъществява в подкрепа на глобалните ангажименти на Кока-Кола до 2030 г. да постигне еквивалента на 100% събиране и рециклиране на всяка продадена от компанията бутилка или кен, както и до 2040 г. да се превърне във въглеродно неутрална компания.

Като част от предишните издания на инициативата, служители от Системата на Кока-Кола у нас успяха да озеленят, почистят и облагородят редица местности, горски пространства и паркове в страната. Всяка година, в рамките на кампанията, се избират локации, в които трудът на доброволците е необходим и полезен в цялостната грижа за околната среда и допринася за подобряването на екологичните условия и ресурси в съответната местност. Само в последното издание на инициативата над 1 000 служители на Кока-Кола и техните семейства премахнаха от картата на България над 800 тона битови отпадъци и над 650 тона разделно събрани отпадъци. В предходните си доброволчески акции те успяха да засадят над 7 декара гори, да съберат над 3 000 чувала с отпадъци от десетки локации в страната, да почистят над 30 км крайбрежни зони, да трансформират 10 спирки на градския транспорт в София в контейнери за събиране на пластмаса и да подкрепят много други общественополезни инициативи.

Интервю на „24 часа“ с директора на производствения център на Кока-Кола ХБК България в Костинброд

Г-жо Завалова, съвсем наскоро Системата на Кока-Кола у нас обяви една много важна иновация, а именно въвеждането на прикрепени към бутилките капачки за всички свои напитки в пластмасови бутилки. Можете ли да ни споделите повече за тази стъпка?

Да, точно така, в началото на месец февруари приключи процесът на преобразуване на производственото оборудване в завода ни в Костинброд за производство на PET опаковки с прикрепена капачка. Какво обаче наложи тази промяна? От юли 2024 г. Европейската директива за пластмасата за еднократна употреба ще изисква от всички производители на напитки в ЕС използването на прикрепени капачки като едно от решенията за увеличаване на събирането и рециклирането на пластмаса. Но защо да чакаме 2024-та, когато можем да донесем промяната още сега. Ние правим първата стъпка и даваме добрия пример днес. Всъщност, ако трябва да съм напълно точна, компанията ни започна тази голяма и поетапна промяна още миналата година, когато нашата минерална вода „Банкя“ премина към прикрепени капачки. От месец февруари иновацията е в сила и за цялото ни безалкохолно портфолио.

Истината е, че въвеждането на прикрепените към бутилките капачки е сред важните стъпки по пътя на устойчивото ни развитие. Може би за партньорите и потребителите ни прикрепянето на капачката изглежда лесно, но разработването на подходящо решение, което да отговаря на изискваните технически стандарти и стандартите за безопасност, е доста сложен процес. Нашите екипи за научноизследователска и развойна дейност на глобално ниво, нашите доставчици и партньори, както и дизайнери, работят усилено вече няколко години, за да предложат иновативни решения, отговарящи на критериите.  Освен това, дизайнът на капачките е плод на множество потребителски проучвания и тестове. Те бяха тествани и в лабораторията за изследване и развитие на опаковките на Кока-Кола в Брюксел, за да гарантираме, че бутилките, използващи нашите капачки с иновативен дизайн, са практични, хигиенични, безопасни и лесни за използване.

Важно е да уточня и че новите решения за капачки, които разработваме заедно с нашите доставчици, не са патентовани и могат да бъдат използвани не само от нас, но и от други компании. Да, по традиция, ние правим първата крачка, но европейското законодателство ще обхване всички производители в рамките на ЕС и вярваме, че по този начин можем да сме полезни и на тези след нас.

Цялото интервю с Милена Завалова можете да прочетете тук.

• Производството започва през февруари, като над 275 млн. бутилки с прикрепени капачки ще бъдат пуснати, от всички марки безалкохолни напитки на Компанията Кока-Кола, на българския пазар през 2023 г.

• Въвеждането на прикрепени капачки е важен етап от пътя на Системата на Кока-Кола към устойчиви опаковки и иновации и е част от прилагането на новата Европейска директива за пластмасата за еднократна употреба, чиито изисквания за продуктов дизайн на капачките ще се прилагат от 3 юли 2024 г.

• Новите капачки ще улеснят рециклирането на цялата опаковка и имат за цел да увеличат събирането и рециклирането на пластмасовите бутилки и капачки

Предприемайки още една стъпка напред към визията си за „Свят без отпадъци“, Системата на Кока-Кола в България въвежда прикрепени капачки към пластмасовите бутилки за всичките си марки безалкохолни напитки на българския пазар, като промяната ще бъде поетапна и ще започне от месец февруари 2023 г.

Като част от прехода на Системата на Кока-Кола в цяла Европа към изпълнение на разпоредбите в Директивата на ЕС относно намаляване въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, тази мярка има за цел да стимулира събирането и рециклирането на пластмасовите капачки и бутилки, за да помогне за намаляване на отпадъците от опаковки. Новият дизайн на капачките е поредният етап от пътя на Системата към по-устойчиви опаковки и глобалния ѝ ангажимент до 2030 г. да събира и рециклира по една бутилка или кен за всяка продадена бутилка или кен, както и да има по-успешен и бърз напредък в посока премахването на отпадъците от опаковки.

Производството на новия дизайн на прикрепената капачка, за цялото портфолиото от марки безалкохолни напитки на Системата на Кока-Кола в България, започва през месец февруари, като промяната ще се реализира поетапно през първото полугодие на 2023 г. Бутилките с новата капачка ще се произвеждат в производствения център на компанията в Костинброд, след като в началото на 2022 г. заводът ѝ в Банкя въведе иновацията за първи път в България.

Прикрепените капачки на Кока-Кола са решение с иновативен дизайн и важна стъпка по пътя за иновации на компанията. Въвеждането им е сложен процес, който може да има голямо въздействие. Системата за отваряне е същата като при стандартната бутилка. Иновацията се прилага чрез пръстен, който с помощта на езиче държи капачката идеално прилепнала. Капачката остава прикрепена, чрез защитния пръстен на бутилката, а езичето осигурява идеално отворено положение.

„Системата на Кока-Кола споделя ангажимента на ЕС за насърчаване и подобряване на събирането и рециклирането на отпадъци от опаковки. Нашата цел е да помогнем за премахването на отпадъците от пластмаса, като продължаваме да търсим и предлагаме най-устойчивите начини хората да се наслаждават на нашите напитки“, споделя Юрг Буркхалтер, генерален директор на Кока-Кола ХБК България, и допълва: „Дизайнът на прикрепената капачка е резултат от нашия постоянен ангажимент за устойчиви иновации в опаковките и обширното сътрудничество с нашите партньори. Започнахме прехода към прикрепени капачки през изминалата година с въвеждането на новите бутилки с прикрепени

капачки на минерална вода „Банкя“ и повече от всякога виждаме промяната като възможност за насърчаване на рециклирането, подкрепяйки стремежа ни към 100% събиране на бутилки и капачки.“

Системата на Кока-Кола в България продължава да отчита резултати, и да доказва, че мисията ѝ за „Свят без отпадъци“ е постижима. Докладът за устойчиво развитие на Системата у нас за 2020-2021 г. показва, че 100% от опаковките на всички Кока-Кола продукти вече са рециклируеми. Допълнително, благодарение на олекотяването на бутилките на своите продукти през 2021 г. компанията е спестила над 1 150 тона пластмаса, което се равнява на над 58 млн. бутилки Coca-Cola 0.500 мл. Всички спестени материали са спомогнали значително за предотвратяването на изпускане в атмосферата на над 2 500 тона въглеродни емисии. Системата на Кока-Кола в България отчете и предсрочно изпълнение на една от ключовите си цели до 2025 г., а именно намаляване на преките въглеродни емисии с 30%, като спести общо над 90 483 тона емисии от цялостната си дейност в страната за периода 2020-2021 г.

В разработването на новото решение за прикрепени капачки са вложени много усилия за научноизследователска и развойна дейност, сътрудничество с доставчици и потребителски тестове. Капачките са тествани в лабораторията за изследване и развитие на опаковките на Кока-Кола в Брюксел, за да се гарантира, че те не само осигуряват комфорт на потребителите и предлагат практически, хигиенни и функционални предимства, но и отговарят на изискванията на регламента, на най-високите технически стандарти и на стандартите за безопасност. Дизайнът на капачката е проектиран така, че да улесни събирането и рециклирането на опаковките. Обширните потребителски проучвания и тестове, проведени в цяла Европа, помогнаха да се определи и разработи предпочитано потребителско решение, придружено от ясни съобщения към потребителите относно новата капачка.

Преходът към улеснено рециклиране се комуникира с ясно съобщение върху етикетa на опаковките, както и чрез некхенгър, прикрепен към гърлото на бутилката с послание: „Остави капачката прикрепена за по-лесно събиране и рециклиране“, и с насоки за използването на новата капачка: „Отвори, натисни назад, отпий, затвори“. Осъществява се и потребителски маркетинг на мястото на продажба, в телевизионния ефир и онлайн.

ссссс

Стефан Гълъбов: Продължаваме инвестициите в модернизацията на заводите ни в Костинброд и Банкя и през 2023

Финансовият директор на Кока-Кола ХБК България в интервю за специалното издание на сп. “Progressive” – „Топ 300 FMCG компании в България“


Кока-Кола ХБК България оглави за поредна година класацията на сп. “Progressive” - „Топ 100 Производители на бързооборотни стоки в България“ според критерия нетни приходи от продажби на продукция за 2021 г. По този повод финансовият директор на компанията – Стефан Гълъбов, даде отговор на въпросите, поставени от екипа на списанието.


Каква беше 2022 г. за вас?
Изпратихме една предизвикателна, но и интересна година. Преживяваме невиждани нива на инфлацията - сблъскваме се със сложната задача да управляваме експоненциален ръст на цените на енергийните ресурси и суровините, необходими за производствените процеси. Това изиска от бизнеса да търси нови начини да продължи да бъде релевантен на пазара и да инвестира в иновативни технологии и процеси, гарантиращи енергийна ефективност, намалена консумация на ресурси и спомагащи за постигането на дългосрочните ни бизнес цели.
Гордеем се, че през 2022 г. представихме първи у нас прикрепените капачки към бутилките на минерална вода Банкя, които допринасят за по-лесното и ефективно събиране и рециклиране на опаковките. С всяко действие се стремим да сме добър пример и за нашите партньори и клиенти, които се надяваме да поемат по нашите стъпки като част от техния бизнес.

Какво да очакваме през предстоящата година от вашата компания?
Кока-Кола не спира да се развива, а през 2023-та ще продължим да инвестираме в модернизацията на заводите и складовете ни в Костинброд и Банкя, като смятаме да вложим над 17 милиона лева, с основен фокус върху подобряването на енергийната ни ефективност, намаляването на въглеродния отпечатък и оптимизирането на ресурсите. Ще продължим да въвеждаме иновации от гледна точка на процеси, продуктово портфолио и опаковки, които да ни помогнат на нас и партньорите ни да продължим да растем успешно заедно.

Цялото интервю със Стефан Гълъбов може да намерите в специалното издание на сп. “Progressive” – „Топ 300 FMCG компании в България“.

Компанията за бутилиране на вода „Михалково“ беше част от празника в детска градина „Звездица“ – гр. Димитровград по повод Световния ден на водата – 22 март.

По увлекателен начин на децата беше показано как да пазят и ценят това земно богатство, да формират здравословни навици, а вода „Михалково“ спечели много нови приятели сред малките възпитаници на детското заведение.

Поставихме си нови цели за устойчиво развитие, които да изпълним до 2020-та година, за да подпомогнем развитието на бизнеса и да вдъхновим по-добро бъдеще.

През м.септември 2016 г. Кока-Кола ХБК за трета поредна година беше обявена за световен лидер в устойчивото развитие за сектор „Напитки“ спрямо индекса за устойчиво развитие на Дау Джоунс. Въз основа на нашето прозрачно и последователно представяне в областта на устойчивото развитие, обявяваме нови амбициозни цели, както следва:

До 2020-та година възнамеряваме да:

Седемте нови цели надграждат първоначалните ангажименти за 2020 г, обявени миналата година, за намаляване на консумацията на вода и интензивността1 на преките въглеродни емисии на компанията съответно с 30% и 50%.

Винаги сме имали ангажимент към устойчивия процес и резултатите от нашите усилия са осезаеми. Досега сме успели да:

По-зелени улици в Район Банкя

​В края на месец ноември 2016 г. започна изпълнението на проект за реконструкция на дървесна растителност по три основни улици на територията на район „Банкя", който се осъществи с подкрепата на нашата компания. Проектът обхваща ул. „Св.Св.Кирил и Методий", ул. „Варна", ул. „Стефан Стамболов". В рамките на проекта част от растенията са подменени, добавени са нови дръвчета в близост до уличните платна и са извършени редица озеленителни и почистващи дейности.​

Благодарение на подкрепата на Кока-Кола ХБК България, жителите на Банкя вече имат възможност да се радват на 307 нови дръвчета, засадени на близо 9000 м2 площ.

Това не е първата подобна инициатива за Системата на Кока-Кола в България, която е дългогодишен партньор на район „Банкя” и подкрепя редица от дейностите на районната администрация.

През 2015 г. районът беше домакин на една от най-големите инициативи на компанията в сферата на устойчивото развитие - „Моят зелен град”, която се провежда вече 9 поредни години. Основната цел на еко-кампанията е опазването на околната среда с акцент върху грижата за природата в града и увеличаването на горския фонд. В рамките на инициативата през 2015г. над 600 доброволци от Системата на Кока-Кола в България засадиха 300 брезови дървета в месността „Куков дол”, гр.Банкя и така първата гора на „Моят зелен град” стана реалност именно на територията на нашия район.

„Купата на Coca-Cola” – с два нови града през 2017 г.

Тазгодишното издание на футболната надпревара „Купата на Coca-Cola” разширява своя обхват и ще обхване 10 региона от страната: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Кърджали, Пловдив, Русе, София и Стара Загора. Два града ще бъдат домакини на оспорваните мачове за първи път – Враца и Кърджали.

За шеста поредна година турнирът ще раздвижи ученици на възраст между 12 и 14 години от цялата страна, заедно с техните семейства и приятели. Футболните срещи на регионално ниво ще се състоят в периода март-юни, а името на отбора-финалист ще стане ясно по време на големия финал през месец юни 2017 г.

“Купата на Coca-Cola” стартира през 2012 г. и понастоящем е най-големият междуучилищен футболен турнир за подрастващи в България. За шестте години от своето създаване първенството е обхванало близо 70 000 ученици на възраст 12-14 години, като само през 2016 г. в него се включиха над 16 200 подрастващи от близо 400 училища от малки и големи населени места от цялата страна. Инициативата е насочена към развиване на социалните умения на учениците чрез участие в спортни активности, поднесени по атрактивен за тях начин и се организира от Системата на Coca-Cola в България в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Столична община и общините Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Кърджали, Пловдив, Русе и Стара Загора.

Повече информация можете да намерите на фейсбук страницата на инициативата “Купата на Coca-Cola”: https://www.facebook.com/CopaCocaCola.bg и на уебсайта на инициативата: https://kupata.bg/