ПРОФЕСОРИ ОТ ХАРВАРД ПРИСТИГАТ В СОФИЯ ДА СЪЗДАДАТ ПРОГРАМА „ЛИДЕРСТВО И ИНОВАЦИИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ“

04.10.2017

Професор д-р Джак Спенглър и професор д-р Уенди Пърсел, водещи учени от Харвардския университет, пристигат на 4 октомври в София, за да подпомогнат разработването на сертификационна програма „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“.

Идеята е на инициативата „Кристално чисти“ - обединение на компании, членове на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Програмата, която се разработва съвместно с преподаватели от Американския университет в България, ще квалифицира представители на компании, развиващи успешна дейност в България. Образователният модул има за цел да промотира добрите практики в областта на устойчивото развитие и да подпомогне професионалистите, които биха искали да придобият допълнителна квалификация и знания по темата. Той ще бъде разработен така, че да отговори по най-добрия начин на нуждите от кадри за бизнеса, но и да бъде приложим в ежедневната практика и да повиши професионалната подготвеност на специалистите в бранша.

Това е първата по рода си образователна програма в България, която си поставя за цел да представи цялостен и задълбочен поглед към устойчивото развитие като ключов фактор за просперитета и внедряването на иновации в бизнеса и в обществото.

В бъдеще по програмата ще се финансира подготовката на студенти и млади таланти, които ще получат достъп до знания на световно ниво и до практиката на водещи професионалисти. По този начин ще се формират кадри за икономиката, които ще са бъдещите лидери на промяната. Образованието им ще се базира на принципите, залегнали в основата на инициативата „Кристално чисти“: ясни правила, чист бизнес, отговорност пред потребителите, държавата и обществото, най-високи стандарти за качество в производството.

Проф. Спенглър и проф. Пърсел ще бъдат основни лектори на дискусионен форум в „Илиев Център“ с участие на представители на бизнеса и администрацията, по време на който в работен план ще бъдат обсъдени добри практики и модели за устойчиво развитие.

Фокус на форума ще бъдат успешни примери от практиката на компании като Кока-Кола, Девин и др., основатели на инициативата „Кристално чисти“. Идеята е да бъдат разгледани модели, доказали ефективността си в международната практика и успешни формули за изграждане на устойчив бизнес и проспериращо общество.

Професор д-р Джак Спенглър е Akira Yamaguchi професор по екологично здраве и човешко обитаване в катедра Environmental Health в Харвардския университет и един от директорите на Центъра за здраве и глобална околна среда в Harvard T.H. Chan School of Public Health. Той създава нов модел на сътрудничество между академичните среди, гражданските лидери и бизнеса в полза на по-устойчиво и справедливо общество. Проф. Спенглър работи по проекти в САЩ, Канада, Япония, Русия, Китай и Мексико.

Професор д-р Уенди Пърсел е FRSA  (Член на Кралското общество на изкуствата) и професор по биомедицина. В периода 2007-2015 г. тя е президент и вицеканцлер на обществения изследователски университет на Великобритания. Пърсел се присъединява към Центъра за здраве и глобална околна среда в Harvard T.H. Chan School of Public Health през 2016 г. като изследовател в областта на лидерството и управлението на устойчиви трансформации.