АПБНБ Е ВЕЧЕ ОФИЦИАЛЕН ПАРТНЬОР И УЧАСТНИК В КАМПАНИЯТА „ИСКАМ ДА СЪМ ПОЛЕЗЕН…РЕЦИКЛИРАЙ МЕ!

25.07.2022

Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България вече е официален партньор и участник в кампанията Искам да съм полезен…Рециклирай ме! Инициативата е част от проекта на сдружение BG Бъди активен – „Партньорство за красива и чиста България“. Съмишленик и отговорен партньор в реализирането на каузата #БезОтпадъци, ние сме убедени във важността всеки гражданин, във всяко населено място в страната, да може лесно да се включи в разделното събиране на използваните бутилки, за да бъдат всички те ефективно рециклирани.

Използваните от индустрията за безалкохолни напитки и бутилирани води опаковки - бутилки и кенчета, не само гарантират високо качество за контакт с храни и осигуряват безопасност, трайност и удобство на потребителите, но и са 100 % рециклируеми. Те са ценен ресурс, който не бива да бъде пилян или пък да генерира замърсяване, ако бъде изхвърлян неправилно в природата. Именно затова за нашата индустрия устойчивото развитие е неразривно свързано със събирането и ефективното рециклиране на опаковките от напитки: колкото повече бутилки събираме, толкова повече бутилки можем да рециклираме и да използваме повторно за производството на нови бутилки, пестейки изчерпаеми природни ресурси и генерирайки висока добавена стойност в нашата икономика и общество. Осигуряването на ефективно рециклиране от бутилка в бутилка и истинското затваряне на цикъла са ключови стъпки за превръщането на кръговата икономика в реалност.

Ние вярваме, че образованието относно ролята и важността на разделното събиране и рециклирането е неразделен елемент от усилията на индустрията за безалкохолни напитки да стимулира реализирането на кръговия модел, както и редица ползи за околната среда. Пътуването започва в ранна възраст. Ние имаме споделена отговорност да създадем по-зелено бъдеще за нашите деца. Чрез кампанията Искам да съм полезен…Рециклирай ме! имаме възможност да партнираме в усилията да ги научим на принципите на разделно събиране и рециклиране.

В устойчивото общество, което изграждаме заедно с БГ Бъди активен, приносът на всеки участник е изключително важен.

Знаем, че заедно можем да осигурим безкраен жизнен цикъл, превръщайки всяка бутилка в нова такава, докато опазваме природата и нейните ресурси за идните поколения.